Longkanker door fijnstof

Een Europese studie, gecoördineerd vanuit de Universiteit Utrecht en gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Oncology, heeft aangetoond dat mensen die in drukke binnensteden wonen tot 20 procent meer kans hebben op longkanker door fijnstof dan degenen die bijvoorbeeld op afgelegen plaatsen zoals de Waddeneilanden wonen.

Gerard Hoek, hoofddocent epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, legt uit dat fijnstof bestaat uit minuscule, voor het blote oog onzichtbare deeltjes, meestal afkomstig van verbranding. De belangrijkste bronnen zijn uitlaatgassen van het verkeer, gevolgd door rook van fabrieksschoorstenen en verwarmingsketels. Ook de scheepvaart draagt met rook en roet flink bij aan het Nederlandse fijnstofmengsel.

Voor dit onderzoek heeft Hoek gegevens verzameld van 313.000 kankerpatiënten in Europa. Vervolgens hebben de onderzoekers de luchtkwaliteit bij hun individuele adressen opgezocht. Hieruit bleek dat langdurige blootstelling aan fijnstof schadelijker kan zijn dan voorheen gedacht en kan leiden tot een ruim 20 procent hogere kans op longkanker, zelfs bij niveaus onder de Europese normen voor fijnstof.

Het Longfonds is geschokt over deze bevindingen en benadrukt dat fijnstof schadelijk is voor de gezondheid en longkanker kan veroorzaken. De organisatie meldt dat veel longpatiënten verhuizen vanuit de Randstad naar minder dichtbevolkte gebieden, waar ze plotseling aanzienlijk minder medicijnen hoeven te gebruiken. Het Longfonds maakt zich al langer zorgen over fijnstof en heeft onlangs een oproep geplaatst voor 10.000 mensen die willen deelnemen aan een fijnstofmeting, waarop snel positief werd gereageerd. Ze pleiten ervoor dat scholen niet naast drukke wegen worden gebouwd vanwege de risico's van fijnstof.